keskiviikko 1. toukokuuta 2013

Yksi kysymys. kosteikkokasveista?

Nyt pitää ihan kysyä tietäjiltä tämmöistä asiaa..osaisiko joku teistä kertoa, kuinka
laitan tähän rantaan kasveja kasvamaan, siis sellaisia jotka viihtyvät kosteassa. Laitanko taimet suoraan tuohon vai pitäisikö siihen lisätä aavistus multaa/turvetta tai jotain?
Netistä katsoin kasveja, jotka saattaisivat tulla kysymykseen..
 
Perennoja kosteikkoon
Pallorentukka – Caltha palustris ’Multiplex’
Kilpirikko – Darmera peltata
Rantatyräkki – Euphorbia palustris
Tuoksumatara – Galium odoratum
Keltakurjenmiekka – Iris pseudacorus
Siperiankurjenmiekka – Iris sibirica
Majavankaalit – Lysichiton
Rantakukka – Lythrum salicaria
Kotkansiipi – Matteuccia struthiopteris
Siniheinä – Molinia caerulea
Viiruhelpi – Phalaris arundinacea ’Picta’
Koristeraparperi – Rheum palmatum
Niittykullero – Trollius europaeus
Rantatädyke – Veronica longifolia

No kurjenmiekat ainakin ovat tuttuja ja niitä ainakin voisin kokeilla ja tuoksumatara kuulostaa kivalta. Rantakukkakin kuulostaa tutulta.? Tässäpä mukava pala purtavaksi, jotain sellaista mitä ei ole tullut aiemmin kokeiltuakaan. Voi vitsi, että olen tästä ihan innoissani.
 jäät ovat hävinneet melkein kokonaan järvestä, eilen kävin saunasta kaksi kertaa uimassa.....ja SE oli aivan ihanaa.
***
Tänään kävimme äidin ja isän luona kylässä Rantasalmella ja vatsat pinkeinä ajelimme takaisin mökille. Äidillä kukki jo pelargoniat sisällä ( hän talvettaa ne sisätiloissa ja voin kertoa että lämpötila ei taatusti ole alle kymmenen astetta) ja mustanmeren ruusut...hän on oikea viherpeukalo.

***
Huomenna on edessä kivien ja hiekan hakua nuotiopaikalle ja perjantaina haemme puutavaraa ja kaivonrenkaan, josta tulee se nuotion paikka. Luultavasti seuraavan kerran kun tulemme pääsen jo kukkapenkkien tekoon.

tässä on muuten täystuho työssään, on kyllä tosi kova poika touhuamaan, heti kun silmä välttää on pahanteossa ja järvestä sitä ei pidä poissa mikään, pitää yrittää keriä se mahdollisimman karvattomaksi, ettei tule märkäistä ihotulehdusta.
***
Mukavaa viikon jatkoa kaikille!

Tuija ja Väinö the täystuho

11 kommenttia:

Saila kirjoitti...

Voi Väinöä ♥ Eikös noutajilla ole oikein verissä se vedestä hakeminen, ovat oikein innosta piukeina kun saavat noutaa vedestä...?
Rannasta on vaikea sanoa, täytyisi katsoa mihin asti vesi nousee, murjovatko jäät rantaa, voi olla ettei multaa kannata uhrata tuohon jos se kumminkin huuhtoutuu veteen ja lannoitteet varsinkin rikastavat järvivettä.

Irmastiina kirjoitti...

On teillä ihanat mökkimaisemat!
Kukista en osaa sanoa mitään...:))

anski kirjoitti...

Lutuinen Väinö, mikä persoona:) Kauniit on näkymät mökillä, tuo rantaprojekti on tosi mielenkiintoinen!

Cheri kirjoitti...

Väinökin on innostunut mökkipuuhista! Laittaisin rantaan jotakin luonnossakin tuollaisessa paikassa kasvavaa kuten kulleroita, rantakukkaa ja keltakurjenpolvea ja rentukkaa. Multaa en laittaisi, sillä kuten Sailakin sanoi se tulee huuhtoutumaan veteen. On sinulla mielenkiintoisia projekteja.

Tiina kirjoitti...

Mä istuttaisin suoraan enkä laittaisi kaupan multaa. Sulla on siellä projektia koko kesäksi :) Väinö varmasti nauttii, kun saa toteuttaa itseään.

Sanna Uusitalo kirjoitti...

Hei Tuija! Blogissani on sinulle tunnustus, käythän kurkkaamassa:)

Meillä odotti ihana näky mökille mentäessä, järven jäät olivat lähteneet! Jokohan sitä kohta uskaltais käydä uimassa:)!

Tillikan Tupa kirjoitti...

Minäkin laittaisin kasvit suoraan tuohon rantaan. Kyllä ne oikeat kasvit siinä sitten alkavat viihtyä. Meilläkin kasvaa piha-altaassa ja purossa rentukkaa ihan kivien kolossa, juuret vain pysyvät aina märkinä. Ihana ranta sinulle tulee!

pivi kirjoitti...

Keltakurjenmiekka olisi upea tuossa matalassa vedessä. Ja rantakukka olisi aivan ehdoton, ja rentukka. Siis ainakin nuo, ja muita sitten edemmäksi.

Tarja kirjoitti...

Aivan ihanat Suomalaiset järvi maisemat! Kukka´-asiaan en sano mitään...sen jätän niille jotka asiasta jotakin tietävät! Mukavaa mökkikauden alkua!

Taina T kirjoitti...

Ihana järvi ja tietysti Väinö!
Laittaisin rantaan sarakasveja, Kalmojuurta, Lehtovirmajuurta, Rantaminttua, Mesiangervoa ja Luhtavuohen nokka voisi tuoda taivaansinen väriä.
"Rantarajakikkaa" voisi kokeilla..
rannasta muutama metri, kaiva iso kuoppa ja upota kuoppaan saavi jossa pohjassa reikiä.Saavin pohjalle kiviä ja siihen jokin kasvi..ehkäpä kosteassa viihtyvä pensas..

Terhi kirjoitti...

Minuakin kiinnostaa ko aihe, olin ajatellut mökillämmekin istuttaa kurjenmiekkoja joen reunaan. Pelkona hieman että jos ne siitä leviävät joka puolelle, toisaalta enempi on parempi?